Waarom een Blog voor deze site

In een Blog als deze probeer ik extra informatie te geven die ik op de al bestaande pagina's  niet kwijt kan.

De onderwerpen zoals benoemd zijn duidelijk genoeg, maar zaken als natuurbeleving en plotselinge omstandigheden die betrekking hebben op de site als zodanig en het wandelen in het algemeen, komen in deze Blog te staan.

Scrol maar eens door de Blog heen, om te ontdekken of er iets bij zit waarvan je denkt dat het interessant genoeg is om te lezen.

Veel plezier er mee !

Het is al weer een tijd geleden dat ik iets op deze blog heb geplaatst.

Volgende week vrijdag is het zover: het 1e kuierke van 2016. Ik hoop dat het eindelijk wat aangenaam weer wordt, want ik ben er goed ziek van dat ik nu nog steeds de winterjas aan moet. A. heeft zonet een buitenlamp gekocht voor de doorgang naar de tuin, maar tsja, de batterij van de schroefmachine leeg. Pech. Morgen maar bevestigen. Ohja, die kuier had ik het over; we beginnen bij Pier's Stee (het dorpshuis van Kimswert) om 19 uur met natuurlijk een praatje. Daar zal ik o.a. vertellen waarom de kuier in het teken staat van Grutte Pier. En dan gaat de stap er in. Ik hoop dat iedereen zich wat kan inhouden, want mijn onderdanen werken niet meer zoals wel eens is geweest. Ik las hier en daar een "vertelstop" in zodat we even op adem kunnen komen. Het wordt een 90 minuten durende reis door het woongebied van GP en daar vertel ik over en probeer ik nog herkenbare zaken in het landschap te vinden waaraan men kan zien dat het vroeger anders was dan nu. Uiteindelijk komen we weer in Kimswert aan en in Pier's Stee kan nog even gezellig na gepraat worden met een versnapering erbij. Het wordt vast een mooie avond !

NACHT V/D NACHT

Zoals u wellicht weet is het op zaterdag 24 oktober 2015 de Nacht van de Nacht. Simmerjûnkuierkes doet ook aan dit landelijke evenement mee en we doen dit vanuit Zurich. Wilt u meer weten over dit evenement, kijk dan op Nacht van de Nacht.nl en ga voor de fun eens naar Friesland, want daar vindt u informatie over dit gebeuren en hoe u hier aan mee kunt doen. Ook kunt op deze site lezen waarom de Nacht zo belangrijk is voor mens en dier. De organisatie van de Nacht v/d Nacht heeft ook nog wat informatie van deze site gehaald over het fenomeen simmerjûnkuierkes en dat vind ik dan weer leuk !

HET LOGBOEKJE

Vandaag was ik even met m'n lief bij de picknicktafel op het Strand bij Zurich (waar we a.s. woensdag 5 aug. ook langs komen tijdens het simmerjûnkuierke vanuit Zurich). Natuurlijk hebben we ook even gelezen in het logboekje en het is elke keer weer heerlijk te vernemen dat de schrijvers het zo naar de zin hebben in dit open Fryske landschap. Natuurlijk, wanneer het zonnetje schijnt is het helemaal okee, maar ook wanneer dat het niet doet en er eens wat regen valt, is het nog goed toeven hier tussen de maisvelden, bieten en aanrdappel landerijen en eeuwenoude boerderijen zoals Vinea Staten en Fisk Herne. Kom ook gerust eens kuieren in deze omgeving waar je via de slotjesbrug zomaar op de rand staat van het grootste Wetlands gebied van Europa: De Waddenzee !

ZOMER 2015

Ondanks enige lichamelijke ongemakken zie ik toch nog regelmatig kans om een ommetje te maken. Helaas geen 20 km of meer, maar ik heb de knop omgezet en geniet nu optimaal van elke stap die ik doe in moeder natuur. Vandaag ontdekte ik zomaar, dat de berm langs het nieuwe betonnen fietspad bij de zeedijk vanaf het viadukt ter hoogte van de afslag Kimswerd naar Harlingen vol staat met vlindermengsel. De mooiste bloemen vind je hier zomaar terwijl een skeeleraarster langs je heen zoeft. Mooi en bedankt Gemeente Harlingen. Dit zou meer moeten kunnen in een door monocultuur overheerst boerenlandschap. Hier wordt je gelukkig van !

SLOTJESBRUG

Zoals de regelmatige bezoeker van deze site of de PGH wel weet, is er op Strand onder Zurich een prachtige, door Rein Hofstra uit Grou ontworpen, voetgangersbrug gekomen. Deze brug, Halsbân genaamd, staat symbool voor de verbintenis die deze omgeving met het WereldErfGoed de Waddenzee heeft. Felix zou zeggen: "dat kun je aan de koppen van de bewoners nog wel zien". Natuurlijk valt dat wel wat mee, maar dat het een mooie ronde brug is, dat kan iedereen wel zien. Wil je nu een statement maken, dan zou je, in navolging van elders in de wereld, aan de brug een hangslot kunnen bevestigen. Klik......en het zit dicht en jij bent voorgoed verbonden met de Pingjumer Gouden Halsband ! Ook kun er met je lief heen gaan en een persoonlijke verbintenis vast hechten door middel van zo'n slotje. Kortom, de brug moet een slotjesbrug worden. Vind je ook niet ? (wel even het sleuteltje "ritueel" weg gooien natuurlijk, zodat je voor altijd verbonden blijft !)

Geschiedenis

Bij het opruimen van allerlei papperassen kwam ik een verhaal van Kerst Huisman tegen dat hij op 2 juli 1993 in de Leeuwarder Courant schreeft, getiteld "Nimmen komt mear oer it Bytzegat". Het gaat over een eeuwenoude verbindingsweg (pad) van Harlingen richting het zuiden waarvan nog een gedeelte zichtbaar is. We noemen dat tegenwoordig een kerkenpad omdat het tussen twee slootjes in loopt. Het eigenlijke pad begint al bij het station van Harlingen (daar waar de Kimswerderweg nu loopt) maar is pas zichtbaar in de wijk Binia. Tegenover de Achlumerweg bij ziekenhuis Oranjeoord staat een boerderij genaamd Biniastate en zuidelijk hiervan loopt een graspad richting de Bolswardervaart. Helaas heeft een onverlaat het nodig gevonden om vergunning te geven een woning aan die vaart te bouwen, prcies op dit pad, maar aan de overkant van de vaart is het pad in al z'n glorie zichtbaar. Jammergenoeg niet bewandelbaar, omdat het in het Hogewiersterveld ligt en dat is in eigendom van Natuurmonumenten. Die club is wat eng-denkend omtrent openstelling van dit soort cultuur historische elementen in het landschap en houdt het gebied jammergenoeg het hele jaar gesloten. Niet voor de z.g. innercirkel, maar wel voor gepeupel die er niet lid van is........... Enfin, op deze plek aan de Bolswardervaart is ooit een ondiepe doorgang geweest en later een smal bruggeltje. Dat is er allemaal niet meer, maar de plek heet dus BYTSEGAT. Het pad loopt nu dood op de snelweg N31, maar liep door via o.a. de Papenlaan naar Het Strand bij Zurich waar nu de fraaie Slotjesbrug is.